czwartek, 18 października 2012

W kręgu hiszpańskich alkoholi - Pacharán

Niewątpliwą przyjemnością podróżowania jest możliwość poznawania regionalnej kuchni i lokalnych specjałów. Podróżnicy pełnoletni mogą dodatkowo wzbogacić swoje doświadczenia próbując typowych regionalnych alkoholi. Pod tym względem Hiszpania jest idealna - tu niemal każdy region ma swój flagowy trunek. W Asturii trzeba napić się cydru, natomiast odwiedzając Navarrę nie sposób nie spróbować pacharánu.


Jest to likier produkowany z owoców tarniny, o zawartości alkoholu między 25-30%. Znany od czasów średniowiecza, od roku 1988 chroniony symbolem Denominación de Origen. Ma owocowy smak o lekko anyżkowej nucie, mocny aromat, różowo-bordową lub lekko brązową barwę i stanowi idealne zakończenie posiłku. Przy okazji jest jednym z ulubionych alkoholi mojego hiszpańskiego męża i stanowi obowiązkowy zakup za każdym razem, kiedy jedziemy do Navarry.

4 komentarze:

  1. Witam, czy w Polsce można gdzieś kupić ten alkohol?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie ma go. Ja go szukam juz 3 rok .Naciagam brata z Madrytu

    OdpowiedzUsuń
  3. W Niemczech w hiszpańskim sklepie udało mi się zakupić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Biblioteka nalewek + pacharan = przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
meta name="sznurkownia-site-verification" content="f17d2c46d29511e191278376"